Julskaparna

december 21st, 2012

21 december

Posted by Therese Murne in Adventskalender    

Tomasdagen

Det här är Tomas namnsdag. För var det den dag då arbetsåret slutade och julefriden startade. Julefriden varade till den 7:e eller 13:e januari. Begick man något brott under den här tiden så kunde man räkna med ett kännbart straff eftersom de fördubblades under den här tiden. På Tomasdagen skulle också husbonden gå upp på loftet och läsa bort råttorna från gården. Natten mellan den 21 till 22 är årets mörkaste natt. Det fanns skrock som sade att man inte skulle spinna spinnrock, veva slipsten eller låta kvarnhjulet gå just den natten. Då kunde det hända olyckor. Men man fick avsmaka julölen den här dagen.No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.TrackBack URI

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)


  • Monthly

  • Jullänkar

  • Meta

    • Subscribe to RSS feed
    • The latest comments to all posts in RSS
    • Subscribe to Atom feed