Julskaparna

december 19th, 2012

19 december

Posted by Therese Murne in Adventskalender    

JULKLAPP 

Ordet julklapp hänger samman med en svensk sed att anonymt överlämna en skämtsam eller elak ” gåva ” vid jul. Man skrev en vers eller ett meddelande på papper och fäste denna vid t.ex. ett vedträ, en halmdocka elle annat. I skydd av mörkret smög man sedan fram till huset där mottagaren bodde och klappade våldsamt på dörren – därav ordet julklapp. Sedan sprang man därifrån. Om man blev tagen av någon i hushållet blev man bjuden på mat och dryck.

Med tiden blev ordet julklapp beteckning för julgåvor. Det var inte vanligt med julgåvor förrän vid slutet av förförra seklet. I de nordiska länderna och Tyskland utdelas klapparna på julafton, medan de i många andra länder utdelas på juldagen. I Sverige läggs julklapparna ofta under julgranen innan de delas ut på julaftonens kväll.


photo credit: Alice Harold via photopin cc

Dagens julkul: Julgransstrut.


No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.TrackBack URI

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)


  • Monthly

  • Jullänkar

  • Meta

    • Subscribe to RSS feed
    • The latest comments to all posts in RSS
    • Subscribe to Atom feed