Julskaparna

december 17th, 2012

17 december

Posted by Therese Murne in Adventskalender    

I dag har Stig namnsdag.

Julgranen

Det är många traditioner som hör julen till. Att ha fira jul utan en gran det går inte, tycker nog många av oss.

Seden med julgran kommer från Tyskland.

Förr: Enklare granar kläddes med prydnader som gick att äta såsom äpplen, russin, nötter och pepparkaksfigurer. Stora marknadskarameller hängdes gärna i de lite större granarna och hemtillverkade girlanger av silkespapper nådde från toppen till nedersta grenen. Den som hade råd köpte glittergirlanger och både svenska och utländska flaggor. En fattig familj däremot kanske bara hade råd med små papperstussar av brunt omslagspapper.

Nutid: På julen tar många in en gran i huset. Man sätter i ljus och hänger upp julpynt i den och lägger julklapparna under granen. Längst upp i granen brukar det sitta en stjärna. Att dansa kring granen innebär att man sjunger sånger och leker i en ring runt granen.

Dagens julkul: Läs tillsammans



No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.TrackBack URI

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)


  • Monthly

  • Jullänkar

  • Meta

    • Subscribe to RSS feed
    • The latest comments to all posts in RSS
    • Subscribe to Atom feed